House in El Arreo Street. A concrete pavillion closes to the street and opens to the garden decomposing its perimeter in a series of floating planes.

 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W.,  Antonia Lehmann S.B.
Collaborators
Calculistas Luis Soler P. y Asociados, Construcción Jorge Carrasco

Location
Lo Barnechea, Santiago de Chile
Built Surface
397 m2
Project year
1998-2000

This House was projected by order for a family of father, mother and four children, on a flat site of 883 m2, located in a residential neighborhood of single-family homes in the east area of Santiago, at the foot of the mountain range. Orientation and views allowed the site plan among the site from the official building line, distanced five metres from the line close to street, matching with existing neighbouring houses that are attached to the boundary wall, opening onto the garden at the back of the field and shutting down by the side of the front of the street to get privacy.

The porches-free zone was displaced to service court yard, parking, access and children playground. On the ground floor were stacked areas of receipts, services and children, assigning the second floor as the parents’area, overlaid on the bedrooms of children to release a greater height of cover in the living – dining room and in the covered terrace, enclosures comprising a spatially continuous pavilion with the garden.

The house was fully executed in concrete in sight using white pigmented concrete, intending to give a lightness to the mass of the material by the suspension of floating planes in a bright space.