House in El Tordillo Street. A large space is articulated by parallel walls that are related through a glazed Gallery.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W., Antonia Lehmann S.B.
Collaborators
Calculistas
Luis Soler P. y Asociados, Construcción: ACM Ltda.

Location
Las Pataguas de la Dehesa,
Santiago de Chile

Built Surface
361,02 m2
Project year
2003

This house is located in the Valley of the Dehesa in a corner plot whose main side is oriented to the north. The job is for an elderly person who lives alone but receives his numerous family often.

The project proposes a large space of receipts plus various enclosures that are related through a large glazed gallery, open to a south garden strip. All main enclosures open to the north-west and south-west simultaneously. This double orientation makes the house a single space articulated by loose walls parallel to each other. The neighbor allowed to increase the south adjoining so that the slab of the house is attached to the southern border, gaining under it a garden space that is incorporated on this as an interior to the house through the glazed gallery. On this garden the slab is drilled to let light pass.

The ground level adapts to the topography producing a greater height to the main enclosures and a smaller one to those of services, which are under the same slab.