House in Licanray Street. A continuous space organized around a central courtyard allows orienting the garden to the South and maintaining light and view to the North.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W.,  Antonia Lehmann S.B.
Collaborators
Calculistas Luis Soler P. y Asociados, Construcción V.R.J. Hayler Ltda.

Location
Santa María de Manquehue,
Santiago de Chile
Built Surface
460 m2
Project year
1992-1993

This House is located in a subdivision at the foot of the Manquehue hill, milestone characteristic of the East sector of Santiago, in an area of 1,450 m 2, with a slope of 18% which descends from the street to the south looking over the Valley of Santiago.

Enclosures program consulted: 1 main bedroom with its bathroom and dressing room, 1 adjacent desk, 4 bedrooms of daughters with bathroom, 1 visits bathroom, 1 family room, 1 living room, dining room, kitchen, dependencies of services and covered parking for 3 cars.

The general matter consisted in having the enclosures in a square plant volume, of the entire width of the field, located above, close to the street, with a cylindrical central courtyard around which internally is circulated, passing through staggered levels that adapt to the topography. The central courtyard is a large perforation that separates the plane of the sky, of the volume, framing the peak of cerro Manquehue. In adittion, it allows the sun of the north to get into the main hall.

The described architectural subject matter allowed to reconcile the fluidity of a continuous space that covers the whole of the interior, with the need to split it in various lockable enclosures. At the same time, it was posible to subtract the house in view of the newly built neighborhood and leave only the antagonistic presence of the summit of the hill and valley of the city as geographical references.