House in Lago Rupanco. A linear wooden pavilion is inserted between a courtyard and the lake molding a large green roof merged into the prairie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W.,  Antonia Lehmann S.B,
Collaborators
Calculistas Luis Soler P. y Asociados, Construcción Almar

Location
Lago Rupanco,
X Región, Chile
Built Surface
353 m2
Project year
2009-2011

Photos
Carlos Eguiguren

This is a country house set over the contour height on the natural terrace of a pasture facing an open inlet towards the west of Lake Rupanco. It consists of five guests’ bedrooms, each with its own bathroom, a master bedroom, a large living room and dining room, plus kitchen, utility room and garage, enlarged into a long one-story pavilion facing the lake on one side, on the other, with access from a covered gallery open to an inner courtyard.

The pavilion has a regular exposed structure, of laminated pine wood protected with a black primer. The structure consists in two rows of pillars 19 x 19 cms  3.7 m apart from each other, with master beams of 19 x 34 cm one for each, embedded, on which supports a horizontal beam of 9 x 34 cm. of section arranged every 78 cms,  which supports a flat waterproofed cover with a rooftop-garden planted with the same grass of the prairie. The fireplace, of reinforced concrete, located in the living room and the series of partitions separating the rooms, brace the portico structure at the presence of horizontal efforts. The ceiling, of Coigue wood cladding nailed to the framework of beams formes a rigid diaphragm, along with the wooden plywood panels of the ceiling applied above. All partitions of the enclosures are composed by two rows of galvanized brass studs coated either with gypsum wallboard, or with plywood plus Coigue cladding deck, depending on the case.

The interior pavements are, in general, decking of the same wood, glued on radier. The outer pavements, the gallery’s and the kitchen’s, are of stoneware. The retaining wall that forms the patio and the ones that make up the plinth of the pavilion and the front terrace are of the masonry of stone slab obtained from the closest quarry. The curved path of said retaining wall adheres to the contour level of the slope.

The built volume is inserted in place without bursting into it.