House in Lomas de La Dehesa. A concrete box extended across the site,  opened towards the east where we meet the garden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W.,  Antonia Lehmann S.B.
Collaborators
Calculista Luis Soler P. y Asociados, Construcción Jarco Ltda.

Location
Lo Barnechea, Santiago de Chile
Built Surface
337,60 m2
Project year
2003-2004

Photos
Carlos Eguiguren

This house was designed when the neighboring lots were not yet built, in a plot located in Lomas de La Dehesa in the eastern sector of Santiago, with a street facing of 36.76 meters, a gentle slope descending from the access level, facing to the east, towards the mountain range.

The program of enclosures includes on the first floor a main living room, a dining room for 12 people, an outside covered terrace, a family room, a workshop-gym, guest bathroom, kitchen, service bedroom with its bathroom, laundry room and garage for 2 cars. On the second floor, the master bedroom with its bathroom and dressing room annex, a desk, three children’s bedrooms, and two bathrooms.

These enclosures and the circulations of the house occupy 332 m2 of constructed surface and they are contained in a box of reinforced concrete extended across the site from the building line, closed in the second floor towards the west, north and south sides which correspond to the fronts to the street and to the sides, and open to the east and the garden. We disposed with double height the living room, the terrace and the access hall, to spatially communicate the two floors of the house.

The pool was placed to the north side of the land so that it had good sunning and did not receive shade from the built volume of the house, being confined in a closed sector, for security reasons.

The frontyard was occupied as a car access yard, and as a service yard at the front of the kitchen. The largest possible area for garden was cleared, towards the bottom of the land.