House in San Damián. Two floors of bedrooms and one of common areas converge under a variable floor and a single ceiling itself suspended from its walls.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W.,  Antonia Lehmann S.B.
Collaborators
Calculistas Luis Soler P. y Asociados, Construcción Jarco

Location
Las Condes, Santiago de Chile
Built Surface
362,60 m2
Project year
2002

This project purshues to propitiate intimacy, which seems to us the fundamental attribute of a house. The program is solved linearly, so that the common rooms and bethrooms face the Northeast, with the common areas in a floor and the dormitories superposed half a floor down and up, in order to compact the total length of the house under a common ceiling .

Intimacy occurs in parsimony. We strive to emphasize this way of being in an architectural way by highlighting the regulated play of light and shadow on the white and smooth planes of the walls and interior ceilings, like a testimony of the trace of time with its rhythm of annual seasons and days together with suspending the perception of the gravitating weight of the constituent material. In contrast, on the outside, the walls and slabs were left with their concrete mass exposed to sight and touch.