El Golf de Manquehue Building. Set of modules of 3 levels, lengthen and curved-contoured that opens to a public park extending towards the mountain range.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W.,  Antonia Lehmann S.B, Cazú Zegers García

Collaborators
Tito Figari, Jorge Wachholtz (ingeniería estructural), Teresa Moller R. (paisajismo)

Location
Loteo Golf de Manquehue, Santiago, Chile
Built Surface
8.144 m2
Project year
1993

This project is located in a long and narrow site, located high on the bed of an estuary, in a suburban subdivision. One of its major sides faces south-west 200 m. of street. Whereas, its opposite side opens in a curved contour to the northeast over a valley with the Mountain range in the background and an adyacent public park.

The project pursues to incorporate a group of houses of 100, 180 and 200 m2 in a continuous building whose presence impacts as little as possible the incipient neighborhood of single-family houses. The building is configured as a set of modules of 3 apartments arranged in 3 floors high, horizontally attached in a length of 200 m., with a back tangent to the street and a front opened to the north east view. The resulting volume was curved within the margins of the ground to, by its convex side, restrain the complete view of its extension in the foreshortening of the street. With this, it reduces its presence, while at the same time, it generates a long concavity, like embracing the valley. It was proposed the pedestrian circulation and the community space by the concave front, opened in balcony on the public park. The vehicular traffic was left confined against the back wall, on an inner parking street from which the accesses are directly to the door of each department.

The building, raised on a terrace higher than the one of the pedestrian walk, has on its first floor the smaller apartments, and on top of them, the double number of larger departments in duplex, that take advantage of the space benefit of the vacuum in the altitud and the zenithal lighting.

Each apartment has a large terrace as a family building and individual portal that frames a landscape first as a common garden, beyond as a public park, then valley of extension of the city and, at the end, buttress mountain range, border of the country.