Gasco Building . A new building attached to an old manor house extends its order to the center of the block with a light and luminous construction.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W., Antonia Lehmann S.B., Hernán Rodríguez (Restauración casona)
Collaborators
Alberto Rodríguez Cano, Luis Soler P. y asociados (ingeniería estructural).

Location
Santiago, Chile

Built Surface
5.037,81  + 4.074,27 m² subterráneos
Project year
1998-1999

Photos
Marcos Mendizábal y Luis Izquierdo

This project consists in the rehabilitation of an old manor house with two high floors and simple cradle in the center of Santiago, and the addition of a new office building for a gas company to the center of the block. It is structured around two challenges: to include both buildings in a functional unit, and to bring light and vegetation to the building inside the block.

About the first, the restoration of the existing manor house considers restoring the symmetrical order of its plants and facades, and cleaning the interior of the building of successive extensions, so that the central hallway directly connect the street with the inner space of the block. The new structure is disposed next to the colonial house and transforms its original compact typology into an inner cloister around a central void. It consists of three u-shaped floors, the first and third floors of which coincide with the rear gallery of the two upper floors of the house, incorporating it into an open continuous path over a new central inner courtyard.

About the second, on the first floor, in front of the entrance hall, there is a garden of bamboo in the middle of the courtyard, surrounded by two open spaces of offices symmetrically on both sides, which conclude the bottom in a large concrete frame that contains the stairs, facilities and archival holds. A central lucarna crosses the north-south axis of the central space, emphasizing the symmetry of the composition by means of an oscillating strip of sun directly on the floor and the garden. The perimeter walls of the new building also dilate from the ceiling and the office floors, generating flush light entrances that leave the office floors suspended in the larger space of the light box, with natural light on both fronts.

Given the desired architectural lightness, we project the new building with pillars, encased in steel floors and trusses, with glass floors and parapets, and inscribe this light structure in a perimeter concrete box. The symmetrical compositional order of the manor house is projected to the new building, materialized this time in a light and transparent way.