Manantiales Building. 17 floor volume, whose structure is exposed expressing the structural responses diagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authors
Luis Izquierdo W.,  Antonia Lehmann S.B., Raimundo Lira V., José Domingo Peñafiel E.
Collaborators
Miguel Villegas G, Luis Soler P. y Asociados (ingeniería estructural)

Location
Isidora Goyenechea, Las Condes, Santiago de Chile
Built Surface
9.535,80  + 7.007,00  subterráneos
Project year
1997-1999

The project consists in an office free floor plan building, and commercial premises at street level, in front of a square in a sector of Santiago that has been densified in an irregular and fragmented way. This architectural type is characterized by the repeated lifting of the floor in height, as a vertical subdivision. The structural effort of the hoisting of the floors, the erect construction, constitutes its main architectural problem.

We projected a 17-floor volume with a regular parallelepiped shape, landing directly to the ground in the corner opened to the square, embraced by a lower and closer 10 floor-volume into the interior of the block. We wanted to focus the interest of architectural volume on the solution and expressiveness of the structure, which has been exposed when placed outside the enclosure skin. We prefered an architecture with body, thickness and shadows over one of laminar virtualities and brightness.

The facades of the tower show the mere overlap of floors opened to the utmost in natural light and to the distant views with large windows. The parapets are inverted beams supported by the minimal distribution of cylindrical pillars, in a variable distribution according to the loads in the height of the building. The structural asymmetry given by the greater rigidity of the perforated walls of the envelope volume according to the elasticity of the tower facades towards the square would produce moments of rotation and oscillations in the upper floors. Therefore, they were neutralized by a variable grid of diagonal pillars capable of compensating the rigidities of the building. The design of the facades of the tower correspond to the equalization of the rigidities of an asymmetric volume, tending to match the loads of the cylindrical pillars, which have the same section and similar resistance.

The structural difficulty resulting from the misalignment of the floor plans of the office tower with respect to the underground parking floor plan – both composite and dimensioned according to its own specific laws – is solved by progressively moving the loads to floor 1. The facades thus show the structural diagram of static and dynamic loads, reflecting the unstable condition of our seismic ground.